همه چیز درباره درد دندان بعد از خوردن شیرینی + روش درمان
بررسی علت درد دندان بعد از خوردن شیرینی
شاید بارها احساس درد دندان بعد از خوردن شیرینی را در دهان خود تجربه کرده باشید. برای دندان، خوردن شیرینی و یا نوشیدنی حاوی قند بسیار مضر است. مواد قندی میتواند به دندانها آسیب وارد کند و آنها را حساستر کند. مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین این احساس درد و ناراحتی را تشدید خواهد کرد. شاید بارها راههای درمان خانگی بسیاری به شما پیشنهاد شده باشد اما تنها راه درمان قطعی و صحیح برای دندانها مراجعه به دندانپزشک است.
بدترین خوراکیها
- شکلاتهای مکیدنی
مکیدن شیرینی برای مدت طولانی، باعث ایجاد حمام اسیدی در دهان خواهد شد. - شیرینیهای چسبناک
مایه کیک، میوه خشک، عسل و مواد صمغی همگی به دندان میچسبند و به باکتری زمان زیادی برای رشد میدهد. - آب پرتقال
شاید در نگاه اول آب پرتقال یک ماده معمولی به نظر برسد. اما آب پرتقال سرشار از قند و اسید سیتریک طبیعی بوده و باعث فرسایش دندانها خواهد شد. - نوشابه گازدار
نوشابههای گازدار حاوی قندی بسیاری هستند و علاوه بر این اسیدی نیز هستند.
علت حساسیت و درد دندان بعد از خوردن شیرینی
از دست دادن مینای دندان (عاج).
غذاها و نوشیدنیهای شیرین حاوی کربوهیدرات هستند. وقتی این کربوهیدراتها با باکتریهای مضری که در دهان زندگی میکنند مخلوط میشوند، اسید تولید میشود. مگر اینکه اسید شسته یا مسواک زده شود. اسید مواد معدنی را از مینای دندان جدا میکند و باعث فرسایش آن میشود.
از بین رفتن مینای دندان باعث آسیبپذیری و حساسیت بیشتر دندانها به محرکها خواهد شد.
بزاق حاوی مواد معدنی است که به بازگرداندن مواد معدنی به مینای دندان کمک میکند. با این حال، اگر به طور مداوم شیرینیهایی مانند آب نباتهای شکلاتی میل میکنید، بزاق شما فرصت کمتری برای جایگزینی مواد معدنی مورد نیاز مینای دندان دارد.
پوسیدگی دندان (حفره)
باکتریهایی که در دهان شما از قند تغذیه میکنند باعث ایجاد لایه چسبناکی به نام پلاک میشوند که روی دندانها و زیر لثهها تشکیل میشود.
محتوای اسید موجود در پلاک باعث دمینرالیزاسیون مینای دندان میشود. هنگامی که مینای دندان از بین رفت، باکتریها و اسیدها میتوانند وارد دندانها شوند و به عاج نرم داخل میرسند.
پوسیدگی دندان منجر به ایجاد حفره میشود. حفرهها به صورت سوراخ در مینای دندان آشکار میشوند. اگر پر نشوند، بزرگتر و عمیقتر خواهند شد. غذاهای شیرین، مایعات، اسید و باکتریها همگی میتوانند وارد حفره شده و باعث لرزش و درد ناگهانی شوند.
ژنژیویت (بیماری لثه)
ایجاد پلاک نیز میتواند منجر به بیماری لثه شود. هنگامی که پلاک روی دندانها سفت میشود، میتواند لثهها را تحریک کرده و باعث ایجاد موارد زیر شوند:
- التهاب
- عفونت
- ورم
- خون ریزی
- بافت لثه ملتهب و دردناک میتواند حساسیت دندان را به دلیل قرار گرفتن در معرض ریشههای دندان که حاوی پایانههای عصبی است افزایش دهد.
- عقب رفتن لثه
- لثههای شما برای پوشاندن استخوان و محافظت از ریشه هر دندان طراحی شدهاند. با افزایش سن، لثههای شما ممکن است شروع به عقب نشینی کنند و ریشه دندانها نمایان شود.
- کشیدن سیگار و مسواک زدن تهاجمی ممکن است عقب نشینی لثهها را تشدید کند. بهداشت ضعیف دهان و دندان نیز در بیماری لثه نقش بسزایی دارند.
درمانهای سفید کننده دندان
سفید کنندههای دندان از مادهای مانند پراکسید هیدروژن برای روشن کردن لکهها استفاده میکنند.
برای انجام موثر این کار، پراکسید باید به دندان نفوذ کند و به عاج داخل دندان برسد. این میتواند باعث افزایش حساسیت دندانها شود.
احساس درد دندان بعد از خوردن شیرینی
اگر دندان حساس یا آسیب دیده دارید، خوردن شیرینی باعث ایجاد این احساسات در دهان و دندان شما خواهد شد:
- مورمور شدن
- احساس درد
- درد تیز و کوبنده
- درد در سینوسها، چشمها و یا کنار صورت
اگر دندانهای حساس دارید و یا مینای دندان شما از دست رفته است، استفاده از خمیردندان حساسی که برای رفع این شرایط طراحی شده است میتواند به شما کمک کند.
اگر حفرههایی در دندانهای خود دارید، پر کردن آنها به از بین بردن حساسیت کمک زیادی میکند.
التهاب لثه و بیماری پریودنتال را میتوان با تمیز کردن عمیق، جرم گیری که شامل تراشیدن پلاک دندانها و آنتی بیوتیکها است، درمان کرد.
عقبرفتگی لثهها را میتوان با جرمگیری و تمیز کردن عمیق نیز درمان کرد و گاهی اوقات ممکن است با آنتیبیوتیکهای موضعی اصلاح شود.
حساسیت بعد از سفید کردن دندان اغلب موقتی است. پرهیز از خوردن شیرینیها و همچنین نوشیدنیهای سرد و گرم برای چند روز ممکن است تمام چیزی باشد که لازم است.
همچنین میتوانید از خمیردندانی که برای دندانهای حساس طراحی شده است، استفاده کنید تا زمانی که این وضعیت برطرف شود.
جلوگیری از بروز درد در دندانها
این نکات به حفظ سلامت دندانها و کاهش درد دندان بعد از خوردن شیرینی کمک کند:
برای کمک به جلوگیری از پوسیدگی، از مصرف شکر اجتناب کنید.
اگر سیگار میکشید آن را ترک کنید.
حداقل دو بار در روز از یک مسواک نرم با خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
تا جایی که امکان دارد نخ دندان بکشید.
سعی کنید از دهان شویههای حاوی الکل خودداری کنید.
اگر غذاهای شیرین یا سایر غذاهای حاوی کربوهیدرات زیاد مانند چیپس مصرف میکنید، بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید.
اگر بعد از غذا نمیتوانید مسواک بزنید، آدامس بدون قند ممکن است گزینه مناسبی باشد. آدامس بدون قند نیز جایگزین خوبی برای مکیدن آب نبات است.
در صورت امکان، دو بار در سال برای تمیز کردن به دندانپزشک مراجعه کنید. یک دندانپزشک همچنین میتواند تشخیص دهد که آیا حفرههای کوچکی دارید که ممکن است هنوز از آنها مطلع نباشید.
چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم
به دندانپزشک خود مراجعه کنید اگر:
درد دندان بعد از خوردن شیرینی بعد از یک هفته استفاده از خمیر دندان حساس از بین نمی رود. ممکن است عفونت یا حفرهای داشته باشید که نیاز به درمان دارد.
لثههای شما پف کرده، سفید و متورم شده و یا خونریزی میکند.
شما درد یا هر نوع احساسی دارید که شما را نگران میکند یا در فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد میکند.
آمار جهانی در رابطه با دندان
بین 60 تا 90 درصد کودکان مدرسهای حداقل یک حفره دندانی دارند.
تقریباً 100 درصد بزرگسالان حداقل یک حفره دندانی دارند.
بین 15 تا 20 درصد از بزرگسالان 35 تا 44 ساله بیماری شدید لثه دارند.
حدود 30 درصد از افراد 65 تا 74 ساله در سراسر جهان هیچ دندان طبیعی ندارند.
نتیجه
دندانهایی که آسیب دیده یا حساس هستند ممکن است هنگام خوردن یا نوشیدن یک ماده قندی آسیب ببینند. افزایش حساسیت دندان میتواند ناشی از شرایط دندانی مانند از دست دادن مینای دندان و حفرهها باشد.
مراقبت از دندانها میتواند به سالم ماندن آنها کمک کند و نسبت به محرکهایی مانند غذاهای شیرین کمتر حساس شوند. اگر دندانهای حساسی دارید، ممکن است در اثر خوردن یا نوشیدن مواد گرم یا سرد نیز دردناک شوند.
در این مقاله درباره درد دندان بعد از خوردن شیرینی صحبت کردیم. دکتر طاهره حکام زاده با سالها فعالیت در زمینه دندانپزشکی و ارائه دورههای آموزشی یکی از دندانپزشکان باسابقه است. شما میتوانید برای دریافت خدمات مشاوره و یا گرفتن نوبت با شمارههای تماس دکتر طاهره حکام زاده تماس گرفته و همچنین میتوانید به سایت دکتر حکام زاده مراجعه فرمایید.